Supp annab sooja

Sina pead köögiviljast vitamiine saama, ütleb kaine mõistus, kui mõte videvikus närtsib ja keha kuivetub. Õnneks pole reeglit, et seda peaks tegema maitsetult või vaimuvaeselt.
Amber Locke’i kokaraamatut „Supile! Uudne hõrk nauding“ appi võttes pole kahtlustki, et elu muutub peatselt taas sisukaks ja värvikaks. Raamat, mille pealkiri kutsub kõiki suppi sööma, sisaldab sada põnevat, uutmoodi ja tervislikku supi-, puljongi- ja lisandiretsepti.

Supimaailm on lai
Põhiretsepte kombineerides ja täiendades on katsetamis- ja valikuvõimalused veelgi suuremad. Suppide maailm on lai: supid võivad olla nii soojad kui ka külmad, soolased või magusad, toored või keedetud, läbipaistvad leemed või tummised püreed, kerged vahepalad või toitvad eined. Suppi saab võtta termosega kaasa tööle või kooli, pakkuda peenel perepeol vanaema parimalt portselanilt või nautida sõpruskonnaga metsaretkel katelokist.
Raamatu autor Amber Locke on oma toidudisaineri ametini jõudnud moodsa aja kombel. Tema esimesed sammud köögiviljakunstniku teel olid aastatetagused Instagrami postitused. Sellest veerema hakanud lumepall andis Amberi elule täiesti uue suuna. Temast sai toidufotograaf, kes on teinud koostööd näiteks Jamie Oliveri Big Feastivali, Londoni Harrodsi kaubamaja ja Google’iga.
Supiraamatu sissejuhatuses selguvad tema suure kire juured: „Minu armastus puu- ja köögivilja vastu võrsus lapsepõlves, kus kasvasin üles entusiastlikest aednikest vanematega. Meil oli kodus alati hiiglaslik köögiviljaaed ja aasta ringi justnagu pidevalt hooaja puu- ja köögivilja.“ Paljud retseptid põhinevad Amberi ema nippidel ning soovitustel.
Kõrvuti traditsiooniliste pereretseptidega leiab raamatust viiteid maailma eri köökidele, millega Amber on reisides kokku puutunud, Aafrikast India ja Jaapanini. Eriti hästi kajastub see osas, mis on pühendatud mitmesugustele kaunistustele ja lisanditele. Peale maitseainesegude on kirjas juhendid, kuidas valmistada näiteks taimset koort, mõeldes laktoositalumatusega inimestele.

Sobiv taimetoitlasele ja omnivoorile
Kuna autor ise on taimetoitlane, pidas ta raamatut koostades silmas oma aatekaaslasi. Retseptid põhinevad taimsel ja sobivad taimetoitlastele, kuid neile on lisatud soovitused, kuidas suppi täiendada liha või kalaga, olgu siis põhipuljongi või muude koostisosade näol.
Raamatut ehivad kunstipärased kompositsioonid värskest mahlasest puu- ja köögiviljast, mille ehe ilu paneb suu vett jooksma. „Suppe on kõigis vikerkaarevärvides. See toob esile looduses esinevate värvide hämmastavalt mitmekülgse spektri. Raamat ülistab puu- ja köögiviljade mitmekesisust, nende elutähtsat rolli toitumises ja seda, kuidas need aitavad meil terveks jääda,“ rõhutab Amber.
Raamat pakub teavet ka koostisainete tervislikkuse ja köögitarvikute kohta ning palju hoiustamis- ja serveerimisnippe.

Piret Veigel

https://www.postfactum.ee/loo-ise-kodu-heaks/